Jogging la țară


Primii mei pantofi sport arătau cam așa:

Puteți alege exact perechea din imagine, sau oricare alta, din cele trei mii de modele aflate în oferta de încălțăminte sport a magazinului online answear.ro.

Mi-au zâmbit de sub pomul de Crăciun, într-o zi cu soare, pe când eram în gimnaziu, poate prin clasa a cincea. Erau vremuri în care bifam penuria pe cartele, dar ne și răzbunam pentru restul anului, când sosea vremea, când venea moșul, bucuria era fără limite, țopăiala era totală.

I-am purtat prin casă vreo trei zile, dacă îmi amintesc bine. Afară nu era chiar sezonul lor, dar au văzut și zăpada.

Ce ar spune? Că la început au fost fericiți. Mai precis, până în iunie, când a început vacanța de vară.

Apoi…

…în timpul școlii, nimeni nu a tras de noi, nimeni nu ne-a repezit, ne murdărem ușor, cu noroi sau ne prăfuiam în curtea cu pământ și iarbă, uneori ne uda, când călca în bălți pe timp ploios, sau când sărea peste seluri. La ora de sport încercările erau moderate, doar mingea de fotbal era cu adevărat stresantă. O jumătate de oră zilnic, de două ori pe săptămână, treacă-meargă.

A venit însă sezonul lung al verii libere. Proba pedalelor, la vechea bicicletă galbenă, cu care se încăpățâna să urce toate dealurile și pantele care-i ieșeau în cale, era dură, dar încă suportabilă. Proba dealului și a râpilor, în care tălpile ni se încărcau de înfiorătoarea plantă numită popular colții babei (tribulus terrestris), o treceam, eram pregătiți pentru ea. 

Dar mingea…Alergam spre a o lovi repetat, timp în care eram atacați de alte picioare, călcați, striviți, după care loveam iar, foarte tare, mingea, nimerind-o sau nu, mușcând din pământ și piatră, neîntrerupt, ore lungi, iar uneori calvarul continua întreaga zi. 

Norocul nostru a fost că acest inuman tratament a ținut numai două veri. Tipul a crescut și i-am rămas mici. 

Am început liceul cu două perechi noi, cumpărate de data aceasta de la încălțăminte sport bărbați, nu de la copii.

Prima, comodă și pe timp de iarnă, arăta aproape identic cu cea din foto de mai jos, pe care o găsiți pe rafturile virtuale cu încălțăminte sport bărbați ale magazinului online answear.ro:

Și primii mei teniși!

Aceștia din urmă au fost excelenți la orele de sport solicitante din clasa a noua. Primul cros până la Monument! Ce amintiri.

Tenișii povestesc despre sărituri la semicerc, despre aruncări la coș, eschive și răsuciri, despre curtea de piatră cu terenul de handbal și cel de baschet, despre trepte și ciment, despre sala de sport cu suprafața lucitoare și netedă, despre saltele, tumbe, salturi.

Nu cu mult timp în urmă, i-am primit cadou pe cei de mai jos. Mă întreb cum ar suna confesiunea acestor pantofi sport bărbătești…

…cu totul FORMIDABILI, cu personalitate urbană, în legătură cu încercările mele de jogging la țară, pe drum de pământ și piatră, într-un nor de praf, aclamat de orătănii, asaltat de câini, stăpâni pe micile lor teritorii din fața porților.

Dar, judecând după comportamentul ireproșabil, elasticitatea remarcabilă și interiorul buretos, care cuprinde blând piciorul, așa încât, la terminarea unei lungi alergări, nu am simțit umbră de durere sau junghi, voi spune că, probabil, ieșirea în natura ușor sălbatică și mai aspră de la sat nu le-a displăcut în totalitate.

Ca să fiu sigur că aleg mărimea potrivită, am urmat indicațiile din tutorialul pus la dispoziție de answear.ro:

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră!

Scris pentru SuperBlog 2016.